wtorek, 21 października 2014

Ciasteczka bananowe


Witajcie :)
Dawno nie było u nas żadnych ciastek, dlatego najwyższa pora to zmienić. Wiemy, że lubicie przepisy, które możecie modyfikować w zależności od tego, co akurat znajdziecie w lodówce, dlatego też przedstawiamy Wam ciasteczka bananowe z bloga Bee sweet, które idealnie się do tego nadają. Możecie zmienić w nich rodzaj używanej mąki oraz cukru, dodać orzechy, czekoladę lub rodzynki, a i tak zawsze wyjdą pyszne. My podajemy przepis na wersję podstawową, ale zachęcamy do eksperymentowania :)

Składniki (na ok 50 sztuk):
pół szklanki oleju
pół szklanki cukru brązowego
1/4 szklanki białego cukru
2 jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 banany
łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
2 i pół szklanki mąki
pół łyżeczki soli


Przygotowanie:
1. W misce ubij olej z cukrem. Dodaj jajka i ubijaj, aż ciasto podwoi swoją objętość. W drugiej misce wymieszaj przesianą mąkę, cynamon oraz sól.

2. Banany obierz ze skórki i rozgnieć na pulpę po czym połącz je z sodą oczyszczoną i odstaw na chwilę.

3. Do masy jajecznej dodawaj partiami mąkę z przyprawami i banany, mieszając ciasto mikserem. Gdy uzyska prawie jednolitą masę, jest już gotowe.


4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i przy pomocy łyżeczki nałóż porcje ciasta, wielkości orzecha włoskiego w łupinie. Nie musisz ich rozprowadzać, gdyż podczas pieczenia idealnie się rozpłyną. Porcję ciastek piecz około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. 

Nasze oceny:

Basia: Te ciastka są przepyszne i mięciutkie. Nawet osoba, która nie przepada za bananami się nimi zajadała :) Moja ocena: 9/10.

Julka: Takie ciastka lubię, są proste i wychodzi ich spora porcja, przy niewielkim nakładzie pracy. Najlepiej smakują na drugi dzień, więc zróbcie je na wieczór. Moja ocena: 9/10.

17 komentarzy:

  1. Takie mini chlebki bananowe! Na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z bananów? Zaraz po jabłkach moich ukochanych? mniaaam <3
    zjadłabym, z wielką chęcią!

    OdpowiedzUsuń
  3. W sam raz na jesienną chandrę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszą być pyszneee, takie pulchniutkie :-)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziewczyny świetne ciasteczka, już je lubię :-) zapisuje sobie przepis i z chęcią je wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale bym teraz spałaszowała ! tylko smaka na noc robicie dziewczyny !!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie apetyczne, poprawiłyby mi dziś humor :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przy takich ciastkach, to z pewnością zmieniłabym się w Ciasteczkowego Potwora :D

    OdpowiedzUsuń
  9. takich jeszcze nie robiłam, porywam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne ciasteczka, w sam raz na słodki podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Urocze ciasteczka! Fajny pomysł z bananem, wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Myślę, że nie tylko bananowi skrytożercy byliby tymi ciasteczkami zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie mam banany, które już dogorywają i nikt ich nie chce ruszyć...To będzie sposób, aby ruszyli:-))

    OdpowiedzUsuń
  14. Kłamstwo! NIe wyszło mi 50 sztuk, a ledwo 15 wyglądających jak kotlety nie jak orzeczy! Kłamstwo!

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter